Περφόρμανς των Αντώνη και Κωνσταντίνου Κούφαλη

Οι πόρτες ήταν προγραμματισμένο να ανοίξουν στις 19:30. Στις… 19:31 (!!!) δεν υπήρχε ούτε μία διαθέσιμη καρέκλα «ελεύθερη», ενώ λίγο μετά τις 20:00 που ξεκίνησε η εκδήλωση, οι όρθιοι είχαν «καταλάβει» κάθε διαθέσιμη γωνιά της αίθουσας της Μεγάλης Λέσχης, ακόμα και τους διαδρόμους και τις σκάλες! Βέβαια, αρκετοί ήταν και αυτοί που αποχώρισαν απογοητευμένοι…

Η πρώτη κίνηση «εξωστρέφειας» της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Κυριών Καβάλας δεν ήταν απλά επιτυχημένη, ήταν ένας θρίαμβος, αφού το εμβληματικό κτίριο της οδού Κύπρου «πλημμύρισε» από κόσμο που προσήλθε το βράδυ της Δευτέρας 24 Απριλίου 2023 για να παρακολουθήσει την περφόρμανς των Αντώνη και Κωνσταντίνου Κούφαλη επάνω στον «Ηλίθιο» του Φιοντόρ Ντοστογιέβσκι.

Το ιστορικό σωματείο αποφάσισε να κάνει ένα «δώρο» στην πόλη με μία πολιτιστική εκδήλωση υψηλού κύρους· και «η πόλις ευγνωμονούσα» ανταποκρίθηκε με ζέση, δημιουργώντας το αδιαχώρητο! «Να βοηθήσετε τη Φιλόπτωχο, με όποιον τρόπο μπορείτε, όσο μπορείτε!», προέτρεψε το κοινό ο Αντώνης Κούφαλης στην εισαγωγική τοποθέτησή του, υπογραμμίζοντας ότι το έργο των Κυριών, ειδικά στο κομμάτι της φροντίδας των ηλικιωμένων, είναι ευρύ και σημαντικό.

Ο «διάλογος» των δύο θεατρικών συγγραφέων με το «μεγαλύτερο μυθιστόρημα που έχει ποτέ γραφτεί» εξελίχθηκε σε μία «λειτουργία» επάνω στο πνεύμα, τη ζωή και το έργο του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα.

Ο Αντώνης Κούφαλης «δίδαξε» τον «Ηλίθιο» όπως ο ίδιος τον αγάπησε, ως «τον τέλειο ήρωα», αυτόν που «γεννήθηκε» για να πάρει επάνω στις πλάτες του όλες τις αμαρτίες του κόσμου, παρεμβάλλοντας σημαντικά ιστορικά στοιχεία από τον βίο του Ντοστογιέβσκι.

Ο ηθοποιός Δημήτρης Μανδρινός «φώτισε» πτυχές του έργου και του κεντρικού ήρωα· «ντύθηκε» Πρίγκιπας Μίσκιν και μετέφερε το κοινό επιλεγμένες σκηνές-«κλειδιά» του «Ηλίθιου», κλείνοντας τον ερμηνευτικό του κύκλο ως άλλος «Χριστός».

Ο Κωνσταντίνος Κούφαλης, με αναφορές στον Μπόρχες και όχι μόνον, ανέλυσε φιλοσοφικά τον τρόπο με τον οποίο ο Ντοστογιέβσκι έκανε την «ωραιότερη ιστορία του κόσμου» επίκαιρη τον 19ο αιώνα και «για πάντα».

Η Κύρα Λαζάρου εικονοποίησε το ντοστογιεβσκικό σύμπαν μέσα από μία σειρά σπάνιες ξυλογραφίες του «Ηλιθίου» και ο Βασίλης Αναστασιάδης τόνισε με τα παιχνίδια του φωτός και του σκότους τη θεατρικότητα του όλου εγχειρήματος.

Οι συντελεστές της περφόρμανς [από αριστερά]: Βασίλης Αναστασιάδης, Κωνσταντίνος Κούφαλης, Κύρα Λαζάρου, Αντώνης Κούφαλης, Δημήτρης Μανδρινός

Η «διδασκαλία» έκλεισε με μία εκτενή αναφορά στη «συνάντηση» των Αδελφών Κούφαλη με τον «Ηλίθιο» για τις ανάγκες μιας θεατρικής διασκευής που ανέβηκε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά πέντε περίπου χρόνια πριν και, στη συνέχεια, κυκλοφόρησε και σε βιβλίο από την Κάπα Εκδοτική.

Το «παρών» στον «Διάλογο με τον Ηλίθιο του Ντοστογιέβσκι» των Αντώνη και Κωνσταντίνου Κούφαλη έδωσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου κ. Στέφανος και πλήθος αιρετών [Αντιπεριφερειάρχης, Δήμαρχος και βουλευτές Καβάλας, πρώην δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και υποψήφιοι].

Πηγή: kavalapost.gr